Het IJW-Kamp is een onderdeel van het SOW-jeugdwerk van de Bethelkerk en Hoeksteen in Zwijndrecht en organiseert elk jaar een zomerkamp voor kinderen.

Al meer dan 40 jaar wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers jaarlijks een kamp georganiseerd voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar, dat plaats vindt in de eerste week van de zomervakantie. Gedurende deze week verblijven we in een kamphuis met aangrenzend een speelveld en een bos in de buurt.

De kampleiding steekt erg veel tijd in het maken van een programma om het voor de kinderen zo leuk mogelijk te maken. Al maanden voordat we op kamp gaan worden de voorbereidingen gestart. Zo zijn er veld- en bosspelen, een fietstocht, speurtochten, een vossenjacht en nog veel meer.

We vinden het ook zeer belangrijk om het christelijke karakter van het kamp vorm te geven. Dit wordt gedaan door dagelijks aandacht te besteden aan een gekozen weekthema. Daarnaast wordt voor en na de maaltijden gebeden en op zondag houden we onze eigen kampdienst.

Geschiedenis van het IJW Kamp

Het eerste kamp

In de jaren zeventig werd voor het eerste het idee opgevat om een kinderkamp te organiseren voor de gereformeerde kerk in Zwijndrecht. Henk van Es, jeugdouderling, had al eerder kampen georganiseerd in Hendrik Ido Ambacht en zorgde ervoor dat met een aantal enthousiaste leiding de allereerste groep van kinderen richting Loon op Zand kon afreizen.

Een gezellige week met een druk programma vol speurtochten, spelletjes en zelfs de eerste vossenjacht. ’s Nacht sliepen de kinderen op bedjes in een oude koeienstal en overdag waren ze druk in de weer in de bossen en duinen rondom Loon op Zand. Een bijzonder eerste kamp, omdat in 1978 alle hoofdleiding van de volgende jaren mee was. Wil de Lange was dat jaar leiding, Marja van Twist maakte het eten klaar in de keuken en Amy Slobbe was mee als kind.

Volgende jaren

De basis voor de vele kampen daarna was gelegd en in de jaren daarna hebben we diverse locaties aangedaan in Brabant, Zeeland en Gelderland. We sliepen in blokhutten, tenten en grote slaapzalen. Bezochten vele musea, kastelen en zelfs een echte beeldhouwer. De basis van het programma is een succes gebleken, maar wordt al geruime tijd elke keer in een ander jasje gegoten. Zo maakten we reizen door de tijd, verkeerden we regelmatig een week in de wereld van glitter en glamour, hielden we ware Hollandweken en gaan we graag op expeditie.

Een paar dingen zijn ieder jaar echter het zelfde: een club van enthousiaste leiding, een bomvol programma van activiteiten en bovenal een groep van zo mogelijk nog meer enthousiaste kinderen!